28 Kasım 2013 Perşembe

0
ANA KAN HATLARI VE YAVRU SEÇİMİ !!

ANA KAN HATLARI VE YAVRU SEÇİMİ 


Başlamadan belirtmek isterim,
bu derlediğim konu, rottweiler ırkı hakkinda derinlemesine ilgi duymayanlara fazlaca detaylı gelebilir.

Zaten fazlasıyla irdelemis olduğum bazı efsanevi köpekleri, 
babadan oğula temize çekip ana kan hatlarını özet şeklinde sunmak istedim.

Alınacak yavrunun sahip olması muhtemel fiziki ve mental özelliklerini 
ancak gelmiş olduğu kan hattina bakarak tahmin edebiliriz.
Yavruda olmasini istemedigimiz özellikler olabilir 
yavru arama sürecinde takıntı haline dönüşen bazi noktalar olabilir,
Sarkık dudak, pembe ağız, uzun tüy vs. gibi özelliklerden kesinlikle yavruda olmasını istemediklerimiz olabilir,
bunlardan kaçmak için bu kusurları veren hatlardan kaçmak bir ihtimal şansımızı arttıracaktır.

Aynı şekilde iş yapma güdüsünü oldukça yüksek tutulabilmiş ve 
babadan oğula bu anlamda başarılı bir aktarım sağlayarak günümüze kadar ulaşmış hatlar, 
köpegi ile eğitim anlamında ilerleme önceliği olanlar için,
diğerlerinden bir adım önde düşünülmelidir.

Hatları tanıyan ve beğenisi oluşmuş bir rottweiler meraklısı için,
Yavru arayışı aşağı yukarı hep aynı yörüngede devam eder.
Hattın artıları eksileri bilinir ve yavru alinacak eşleşme seçilir.

Dahada basite indirgersek.

Misal ben, 

Balou'ya hayranim, 
Jumbo'nun genetik olarak en basarili yavru atan Balou yavrusu oldugunu düşünüyorum,
günümüzde Balou-Jumbo bayragini Lennox'un devralabileceğini hissediyorum, 
ve Lennox yavrusu alıyorum
ama
Akino benim için bir adım önde olsaydı,
Günümüzde Mambo-Akino-Henry hattini devraldığını düşündüğüm Ismar'dan yavru alırdım.
Yada gösterişli kafa yapısı olan yavru isteseydim Rick-Mambo hattına yönelirdim

Vs vs vs.

Süreç kabaca bundan ibaret.
Son olarak sunu ekleyelim, 
yapilan seçimler size beklentinizi karşılayacak yavruyu asla garanti etmez,
Sadece sizi o yavruya yaklastirir,
her yavru, hattinin birer temsilcisi olsada, irk standardi anlaminda basarili olmayabilir,
size beklentinizi karsilayacak yavruyu getiren büyük ölçüde şansınızdır.

RICK HATTI
1973 Ives Eulenspiegel
1976 Dingo vom Schwaiger Wappen 
1983 Santo vom Schwaiger Wappen 
1986 Benno von der Schwarzen Heide 
1989 Doc von der Teufelsbrücke 
1993 Rick von Burgthann

BALOU HATTI


AKINO HATTI

FILOU HATTI

GRINGO HATTI

YORK HATTI

VICO HATTI

GIL HATTI

ATOS HATTI

MAX HATTI


Armağan Şimşek 
Devamını oku...

0
EFSANE ERKEKLER ''Akino von der Lauterbrücke''

Akino von der Lauterbrücke



Akino von der lauterbrücke

1997-10-16, adrk 097842
hd-frei ed +
65cm/50kg
bh, ad, ztp, schh/vpg/ıpo ııı, gekort.bis eza
multi v1, dt.vdh-ch.(adrk)
owner: paul-hermann wurz
sire: mambo von der teufelsbrücke 
dam: onda von der teufelsbrücke




ADRK nın çok kullandığı güzel bir damızlıktır,Spindler imzalı ZTP si de var,24.10.99:boy:65cm,göğüs çevre: 89cm,kilo:50kg,beden yatay uzunluk:76cm,üst kafa:15cm,ağız:8.5cm,göğüsderinlik:31cmiri,güçlü,uyanık_canlı mizaçlı bir erkek.Güzel şekil almış kafa,koyu renk gözler,makas ısırış.güçlü bir boyun,geniş bir göğüs,ön bacaklar doğru açılar göstermiş,ön iki bacakta hafif dışa dönüklük var,üst çizgi güçlü ve düzgün,arka bacaklar çok güzel açılar göstermiş,basışları doğru ve çok güzel kaslanmış.Kısa tüy yapısında ,kahverengi lekeler her yerinde sınırları belirsiz.Serbest rahat güzel bir yürüyüşü var.
http://www.vomaztlan.com/rottweiler-gal ... uterbrucke

Devamını oku...

27 Kasım 2013 Çarşamba

0
EFSANE DİŞİLER ''UNJA V BLEİCSTRASSE''

UNJA V BLEİCSTRASSE



Bu dişinin ZTP raporunu okudum,ağız içi pigmentasyon hafif pembe lekeli ve dudak biraz gevşek bulunmuş. Güzel bir stopu var, FİLOU nun kızında daha fazla karizmatik surat olabilirdi,klasik dişi suratını aşamıyor,ama hakemin de dediği gibi beden orantılı ve estetik bir dişi anatomisi,göğüs güzel,bacaklar estetik açılar göstermiş,hafif düşük sağrı yapısında,iskelet gücü çok güçlü değil,dişi için normal,60cm ve 41kg miş.Ama totalde gözü rahatsız eden eksiği yok gibi,beğenmemek zor:




Kaynak:Rottforum Yöneticisi ''HACIMURAT''
Devamını oku...

0
EFSANE ERKEKLER ''PRİNCE HAUS OF LAZİC''

                                 PRİNCE HAUS OF LAZİC






Bosnalı bir çiftliğin köpeğiydi birçok dereceler almış vitrinli bir köpek,Natalya Hanımdan duyduğuma göre kısa süre önce zehirlenerek öldürülmüş,tabi önce bir canlı olduğu için sonra da seyir değeri sebebiyle üzülmemek elde değil,total olarak güçlü ve güzel bir erkek ve özellikle surat karizması gerçekten az bulunur bir hayvan,bu çiftlik yukarda sözü geçenler kılasmanında, ben damızlıklarına baktım birkaçı gerçekten ADRK nın iyileri ayarında.
Mesela ellerindeki TARRA HAUS OF LAZİC de gerçekten kaliteli ve güçlü bir dişi,kafa gücü ve surat karizması da var,epeyce yüksek şow dereceleri de almış doğal olarak,kusur bulmak zor cinsten bir dişi,meşhur KENDY tarzı güçlü bir dişi; onun kadar kaliteli mi elbette değildir,ama kürsüde rakibi olabilir:




Kaynak:Rottforum Yöneticisi ''HACIMURAT''

Devamını oku...

26 Kasım 2013 Salı

0
Köpeklere tuvalet eğitimi nasıl verilir?





Bir çok köpek sahibine göre köpeğin yaşı kaç olursa olsun, günde iki kere dışarı çıkarılması yeterlidir. Fakat bu yanlıştır.

Köpeklerin tuvalet düzeni; yedinci haftadan dördüncü aya kadar günde 4 kere, dördüncü aydan yedinci aya kadar günde 3 kere, yedinci aydan sonra da günde 2 kere tuvalete çıkarmak şeklinde olmalıdır.

Tuvalet eğitimini beslenme düzeniyle paralel olarak yapmak eğitim sürecini hızlandırır ve kolaylaştırır. Standart bir program belirleneceğinden, köpeklerin önünde sürekli mama ve su bulundurulmaması gerekir. Çünkü bu kazalara sebep olabilir.

Her gün belirlenen saatte yemek verilmelidir, köpek yemeğini yedikten sonra kaplar kaldırılmalıdır. Tuvalet eğitimi süresince bunlar yapılmalıdır. Çünkü köpek yemeğini yedikten sonra tuvaletini yapacağından, "tuvaletini yapmanı istediğim yer burası" mesajı en net yemeklerden sonraki zamanlarda verilebilir.

Köpek yemeğini yedikten sonra tuvaletini nereye yapması isteniyorsa oraya götürülür, serbest bırakılır. Bunun için 2-3 metrelik uzun kayışlar kullanılabilir. Köpek istenilen yere tuvaletini yaptıktan sonra bolca ödüllendirilir ve tekrar aynı yere yapması için teşvik edilir.

Tuvalet eğitiminde kesinlikle negatif davranış yoktur. Gazeteyle dövmek, burnunu dışkıya sürmek ya da bağırıp azarlamak eğitimi son derece yavaşlatacak ve geriletecek davranışlardır. Bu negatif hareketler, bazı karakterlerdeki köpekler için, gelecekte heyecanlanma ve strese girme durumunda altına kaçırma olarak geri dönebilir.
Devamını oku...

0
KÖPEKLER NEDEN ISIRIR?



Köpeklerde pek çok davranışın nedeni içgüdüseldir. Bu durum köpeklerin ırklara bağlı karakterinin bir yansıması olarak kabul edilebilir. Örneğin bazı köpeklerin bekçilik özelliğinin olmasına karşın bazılarında bu özelliğin olmaması gibi.
Isırmak, köpeklerin doğasından gelen bir davranıştır. Çünkü doğal yaşamda yiyeceğini elde edebilmek için ve kendini korumak için savaşmak zorundadır. Yüzyıllar boyunca sosyalleştirilerek insanlar ile birlikte yaşamasına karşın bu içgüdüsel davranışı özellikle kendini tehlikede hissettiği ve yiyeceği alınmaya çalışıldığında sergilemekten kaçınmaz.
Ayrıca köpekler koruma içgüdüsüyle kendilerini, sahiplerini veya mekanlarını tehlikede hissettiği durumlarda, ani gürültü ve hareketlerde, aşırı uyarı durumlarında, kızdırıldığında, daha önce yaşadığı ve zarar gördüğü bir davranışın tekrarı gibi bir durumda da saldırganlaşabilir ve ısırabilir.
Bu içgüdüsel durum dışında özellikle saldırganlık eğitimi verilmiş köpeklerde sıkça gözlenen bu durum hoş olmayan olayların yaşanmasına neden olabilir.
Doğasından gelen bu içgüdüsel davranışın önlenebilmesi ancak yavru döneminde verilen eğitimlerle mümkündür. Onunla bol bol insanların yoğun olduğu parklarda gezinti yaparak, çocuklara, bisiklet ve araba gibi hareket eden araçlara hatta diğer köpeklere alışmasını sağlamalısınız. Mümkün olduğunca kafasını, kuyruğunu ve ağzını okşayarak ve çevrenizdeki diğer insanlarada okşatarak bu temasa alışmasını sağlamanız oldukça fayda sağlayacaktır.
Yemek yerken önünden tabağını alarak veya ağzından kemiğini alarak bu durumu kabullendirmeli ve sizi ısırmasına oyun amaçlı da olsa izin vermemelisiniz. Mutlaka ve mutlaka hayır, dur veya yapma komutlarını öğretmeli size itaat etmesini sağlamalısınız. Aksi halde müdahale etmeniz gereken durumlarda ona söz dinletmeniz mümkün olamayacağı gibi zor anlar yaşamanıza da neden olabilir.
Bu durumların dışında köpeğin algılamasının kısıtlandığı anestezi, yaralanma, şok ve kavga gibi durumlarda size de tepkili olabileceğini unutmamalı ve temkinli olmalısınız.
Her ne kadar gerekli eğitimleri vermiş olsanızda tasmasız gezdirmemeye özen göstermelisiniz.
Ayrıca unutulmaması gereken önemli bir durumda yanında yavruları olan anne köpeğe fazla yaklaşılmayacağıdır. Annelik içgüdüsüyle yavrularına zarar gelebileceği endişesiyle onları korumak isteyeceğinden saldırganlaşarak ısırabilir.
Tüm çabalarınıza karşın ısırma içgüdüsünü engelleyemeyeceğiniz durumlar olabilir. Bu büyük oranda köpeğin karakteriyle ilgilidir. Böyle bir durum söz konusu ise çevrenizdeki diğer köpeklere, kedilere veya insanlara zarar vermemek ve tehlikeli bir durum yaşamamak için özel ağızlıklar kullanmalısınız…
Emirhan Tetik
Devamını oku...

5
ROTTWEİLER HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

   ROTTWEİLER HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Genel olarak, gürültülü köpekler değillerdir. Havlamak yerine, sessiz ve dikkatlice herşeyi izlemeyi tercih ederler. Herhangi bir olayda, kendilerini ya da ailelerini tehlike altında hissederlerse, genellikle saldırmadan ve uyarmadan direkt saldırıya geçerler. Bu özellik, rottweiler köpeklerinin karakteristik bir özelliğidir. Eğer evinize bir hırsız girerse, köpeğinizde evinizin içinde yaşıyorsa, asla havlayarak hırsızı ürkütmez. Tam tersine, onu sessizce takip eder ve en uygun zamanda hırsızı pasif hale getirir. Eğer köpeğiniz havlıyorsa, önemsemediği fakat yaklaşmasını istemediği bir durum vardır. Örneğin bir kedi ya da kuş gibi...

Tüm köpekler gibi, iyi eğitilmemiş ve sevgiyle büyütülmemiş rottweilerlar da tehlikeli olabilir. Sert köpek olsun, keskin köpek olsun diye küçük yaşta karanlık mekanlara kapatılmış, kulakları kesilmiş rottweilerlar, agresyonu en yüksek köpekler arasındadır. Güçlü vücut yapısı nedeniyle de, oldukça tehlikeli bir hale gelirler. Herhangi bir yabancıya, ölümüne saldırabilir. Psikolojisi bozuk bir insan nasıl katil oluyor ise, köpeğiniz de aynı duruma düşebilir. Bu nedenle rottweiler alırken iki kez düşünmeli ve onu henüz yavru iken sosyalleştirmelisiniz.

Sosyalleşmemiş ve psikolojisi bozulmuş rottweilerlar, genellikle diğer hayvanlar ile geçinemezler. Örneğin yolda sizinle birlikte yürürken bir kedi görürse, kediyi kovalamak için sizi yerlerde bile sürüyebilir. Bu tarz köpekler, genellikle her tanıştığı köpeğe liderlik yapmak ve köpekler arasında alfa rolü üstlenmek ister. Bu nedenle de, karşılaştığı her köpeğe önce güzellikle, eğer güzellikle olmuyorsa zorla boyun eğdirmeye kalkar. Bu da istenmeyen kavgalara ve sizin çok zor durumda kalacağınız olaylara sebep verebilir. Acı eşiği çok yüksek olan ve çok güçlü olan bu köpekler mutlaka sosyalleştirilmeli ve asla agresyonunun yükselmesine izin verilmemelidir. Zira sonuçları, bir felakete sebep verebilir.

Yerleşik yaşayan bazı romalılar ise, Neckar Nehri kenarında kalelerini ve bankalarını korumakta bu köpekleri kullanmışlardır. Zaman içerisinde, kervanların korumasında da kullanılan rottweilerlar, ticari ve ekonomik açıdan, halka çok fayda sağlamışlardır...
Kırmızı Kiremit Kasabası Köpeği: Rote Wil ( Kırmızı Kiremit ) kasabası, aynı zamanda Rottweiler köpeklerine de ismini vermiş olan kasabadır. Kırmızı kiremitlerin çok ağırlıklı bir mimariye sahip kasaba, halen o dönemden kalma binalarını muhafaza etmiştir. Bu kasabada yaşayan ve büyükbaş hayvanları koruyan iri yarı bu köpeklere dde Rottweiler denmiştir. O dönemlerde iyi yarı köpekler genellikle koruma köpeği olarak kullanılıyordu. Daha ufak olanlar küçük baş hayvanları korumak için görevlendirilirken, Rottweiler gibi mastif tipi köpekler, kervanları korumak ya da büyük baş hayvanları vahşi kedilerden korumak amacıyla kullanılıyordu. Bu bölgelerde halen border collie cinsi köpekler, sürü gütmede kullanılmaktadır. Tabi ki, bir rottweiler sahibi olmak aynı zamanda aristokrasinin de ayrılmaz bir parçasıydı.

Rottweiler köpekleri, aynı zamanda kasaplar tarafından da kullanılmıştır. Bütün gün çalışan kasaplar evlerine dönerken paralarını genellikle bir parça derinin içerisine yerleştirip, bunu da rottweiler köpeklerinin omuzlarına asarlardı.

19. yüzyılın ortalarında, sürülerin yollardan gitmemesi için kanunlar çıkartıldı. Bu dönem, aynı zamanda demiryolunun da keşfedildiği zaman dilimidir. Bu gelişme ile birlikte, Rottweiler köpekleri, daha çok taşıma köpeği olarak kullanılmaya başlandı. Arabaları çeken atlara ve eşşeklere eskortluk yapan bu köpekler, büyük emeklerden sonra WWI tarafından ilk standartlarına Almanya' da ulaştırılmıştır. WWI ilk Rottweiler Kulübünü kurmuş ve rottweiler köpeklerinin, nasıl görüneceğine dair ilk standartı getirmiştir. Erkek, dişi, yavru gibi ayrı ve detaylı tanımlamalar ile standartların getirildiği Rottweiler ırkı, bu sayede yok olmaktan kurtulmuştur.

Rottweilerlar, Amerika' ya ve oradan diğer ülkelere, bu ülkeleri ziyaret eden Almanlar tarafından getirilmiştir. Amerika' da ilk kayıt ise AKC tarafından 1931 yılı olarak belirtilmektedir. İlk kayıtlardan bir süre sonra, Almanya tarafından da değişik amaçlarla kullanılan Rottweiler köpekleri, kendilerine özel yasaların gelmesiyle birlikte güvenlik ( Schutzund ) ve sportif amaçlar ile de kullanılmaya başlanmıştır.

Tüm bu zaman boyunca AKC tarafından kayıtlı bir köpek haline gelen bu ırk, zamanla standartlarını yükselmiş ve bu da popülaritesinin artmasına sebep olmuştur. Çok iyi genetik özelliklere sahip bu köpekler, malesef bazı kendini bilmezler tarafından kötü yetiştirilmiş ve bir süre sonra isimleri medya tarafından 'katil köpek' olarak anılmaya başlamıştır. Birçok suçlu, bu ırkı almış ve uyuşturucu ticaretinde kullanmış ya da köpek dövüşlerine sokmuşlardır.

Erkeklerin omuz yüksekliği 63 cm ile 68 cm arasında kabul edilir. Fakat en ideal olanı 51-63 cm olanıdır. Enselerinden kuyruk sokumuna kadar olan beden uzunlukları, omuz yüksekliklerinden biraz daha fazladır. Dişilerde kabul edilebilinir omuz yüksekliği ise 58 cm ile 63 cm arasındadır. İdeali ise 60-61 cm olarak belirtilebilinir. Erkek bir Rottweiler yaklaşık 50 kg olurken, dişilerin ağırlığı 43 kg civarındadır.



Rottweilerlar, diğer köpeklere nazaran, sahiplerine daha fazla düşkün olurlar. Hatta bunu aşk derecesinde bile düşünebilirsiniz. Sahibini birkaç gün göremeyen bir rottweiler, sabaha kadar ağlayabilir. Eğer terk edilirse, intihar etme eğilimi de oldukça yüksektir.

Yavruluğundan beri birlikte olduğunuz bir rottweilerın, tek bir isteği vardır, o da sizin ile hoş vakit geçirmek ve sizi mutlu etmek. Bunun için hiç tahmin etmediğiniz kadar efor sarfeder ve birçok köpeğin asla yapamayacağı cefakar işlerde bulunabilir. Eğer bir rottweiler alacaksanız, köpeğinize temel itaat eğitimi vermeye hazır olun. Çünkü rottweilerlar güçlü ve sert köpeklerdir. Sahibine mutlak itaat etmeyi ve onu üzmemeyi mutlaka öğrenmelidir. Köpeğinizin sizin yanınızdaki yerini bilmesi, düzgün bir eğitim için oldukça önemlidir.

Rottweilerlar, müthiş aile canlısı köpeklerdir. Rottweiler isteyen biri, mutlaka onunla oldukça fazla zaman geçireceğini ve ailesinden ayırmayacağını bilmesi gerekiyor. Çünkü bu köpekler, çok büyük bir yüreğe ve sevgi dolu gözlere sahiptirler. Ailelerinden uzun zaman ayrı kalamazlar.

Eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız bile, mutlaka en az bir kişinin gelip köpeğinizle konuşması ve iletişim kurması gerekmektedir. Onu uzun süreli olarak asla yalnız bırakmayın. Çünkü rottweiler o güçlü görünüşün ardında oldukça hassas bir duygusal yapıya sahiptir ve ilişkiniz çok çabuk zedelenebilir.

Eğer fabrikanıza ya da uğramadığınız bir bahçenize bekçi köpeği almayı düşünüyorsanız, lütfen rottweiler almayın. Unutmayın ki, rottweiler sadece bir bekçi köpeği değildir ve bu şekilde mutsuz olacaktır.

Rottweilerlar, güçlü bacaklara ve vücut yapısına sahip oldukları gibi, kilo almaya da çok müsaittirler. Bu nedenle sık sık yürüyüş yapamadıkları ya da enerjilerini boşaltamadıkları alanlarda mutsuz olurlar. 



Emirhan Tetik
Devamını oku...

25 Kasım 2013 Pazartesi

0
Rottweiler ve Aile Yaşamı

Rottweiler ve Aile Yaşamı

rottweiler rottweiler aile1 Rottweiler ve Aile Yaşamı

Rottweiler zeki bir iş köpeğidir ve aile yaşamı içinde de köpeğin oyunlar ve egzersiz ile gün içindeki enerjisinin boşaltılması gerekir.Köpek kapalı kapılar ardında kalmaya tahammül edememektedir.Aile bireyleri köpeğin eğitim ve disiplinin ne kadar önemli olduğunun farkına varmalı, bireyler köpek için konulan kurallardan asla taviz vermemeli ve köpeğin itaati için hep birlikte çalışmalıdırlar.





rottweiler rottweiler aile2 Rottweiler ve Aile Yaşamı

Rottweiler yavrusu ne yapacağını, yapmayacağını ve nereye gidip gitmeyeceğini öğrenmelidir.Sekiz haftalık bir yavru hırlayabilir yemeğini ve oyuncaklarını sizden koruyabilir.Bu davranışların önüne hemen geçilmeli ve yavruya doğru davranışlar öğretilmelidir.Yavrunun altıncı ayına kadar çok fazla egzersizlerden kaçınılmalıdır,fazla egzersiz yavrunun hassas gelişen kemik ve kas yapısı için tehlikeli olabilir.Rottweiler her köpek gibi kendine ait bir bölge ister,geniş kafes ile kendini rahat hissedecek ve uyurken aile içindeki gürültülerden etkilenmeyecek bir yer hazırlamak iyi bir fikirdir.



Unutmamanız gereken, bu güçlü köpeğin koruyucu olarak hayata gözlerini açtığı ve ne kadar sevimli ve iyi huylu olursa olsun sizi ve sevdiklerinizi olası bir tehlikeden çekinmeden koruyacağıdır…
rottweiler rottweiler aile3 Rottweiler ve Aile Yaşamı
kaynak:rottder
Devamını oku...

0
Rottweiler Diş Yapısı

Rottweiler Diş Yapısı

Diş Yapılarının Kontrol Edilmesi

Rottweiler’larda 42 adet diş bulunur.Bunlar 20 adet üst çene,22 adet alt çene olarak sıralanırlar.Dişler kuvvetli,doğru şekilde sıralanmış,makas şeklinde kapanır durumda olmalıdır.(Alt ön kesici dişler üst ön kesici dişlerin içine dokunmalıdır.)
Ciddi Hatalar:  Düz kapanan dişler,Eksik diş.
Diskalifiye: Makas kapanmayan dişler,2 yada daha fazla kayıp diş.
Yavru Rottweilerlar, 4-5 aylıktan itibaren diş değiştirmeye başlarlar. 7-8 aylığa kadar bu değişim devam eder. Yeni gelen dişler kalıcı dişlerdir.
Diş değişiminden önceki dönemde ve dişlerin yeni değiştiri dönemlerde sert,çekiştirmeli oyunlar oynanmaması tavsiye edilir.Bu dönemde yaşanacak travmalar,acılar köpeğin ileriki zamanlarda bu tür oyunlara korkarak yaklaşmasına sebep olabilir.

rottweiler adult rottweiler teeth Rottweiler Diş Yapısı
rottweiler rottweiler dis yapisi Rottweiler Diş Yapısı
rottweiler rottweiler dis yapisi 2 Rottweiler Diş Yapısı
rottweiler rottweiler dis yapisi 2 Rottweiler Diş Yapısı
Kaynak:rottder 
Devamını oku...

0
Genel Karakteristiği ve Rottweiler Anatomisi


Genel Karakteristiği: 

Sıcaklık — 38,5°C / 101,3°F 

Nabız — dakikada 70—100 atış. 

Nefes — dinlenme pozisyonunda dakikada 10—20 nefes. 

Erkekler için cidago yüksekliği 61—68 cm / 24—27 inches. 

61—62 cm / 24—24½ inches küçük. 
63—64 cm / 24½—25 inches orta yükseklikte 
65—66 cm / 25½—26 inches ideal 
67—68 cm / 26—26½ inches çok iri 
Erkekler için ağırlık — yaklaşık • 50 kg / 110 lbs. 

Dişiler için cidago yüksekliği 56—63 cm / 22—25 inches. 

56—57 cm / 22—22½ inches küçük. 
58—59 cm / 23 inches orta yükseklikte. 
60—61 cm / 23½—24 inches is ideal. 
62—63 cm / 24½—25 inches is çok iri. 

Dişiler için ağırlık — yaklaşık • 42 kg / 92 lbs. 

Resim 

1 
Rottweiler dişisi ve rottweiler erkeği
Rottweiler'ların kafaları orta uzunluktadır, kafatası kulaklar arasında geniştir, alın çizgisi kısmen dışbükeydir, kafasının tepesi (inion) iyice belirgindir. Burun ne uzun ne de kafatasaı bölümünden kısa gözükmemelidir. Burun siyah, geniş ve bir dereceye kadar geniş bir temele sahiptir. Dudaklar siyah, yapışık, çene koyu renklidir. Çene kemiği belirgindir. 

Dişler sağlamdır, tamdır (42 diş), makas- şeklinde ısırır. Gözler orta büyüklükte, badem şeklinde ve koyu kahverengidir. 

Kulaklar, orta boyda, sarkık, üçgen ve yukarıda bulunur. Boyun orta uzunlukta, kaslı ve üst kısmında doğru hafif kavislidir. Sırt, düz, güçlü ve sağlamdır. Kuyruk sokumu kısmı geniş, orta uzunlukta ve hafif yuvarlaktır. Göğüs kafesi geniş ve derin, göğüs kemiği iyi gelişmiştir. Karın kasığa doğru içe çekiktir. Kuyruk ilk veya ikici boğumdan kesilir (di artık yasak). ADRK standardı kuyruğuın kesilmesine izin vermezken İngiliz ve Avustralya standartları izin vermekte Amerikan standardı ise kuyruğu kesik istemektedir. 

Ön ayaklar düzdür. Omuzlar vücut çizgisi ile devam etmektedir. Postür esnek, güçlü ve eğimlidir. Ön patiler yuvarlak, güçlü, katlıdır, parmaklar kıvrık, pati altları sert, tırnaklar siyahtır. Aka ayaklar düzdür. Arka patiler öndekilerden biraz daha uzundur. 

Üst kürk ve alt kürk bulunur. Üst kürk orta uzunlukta, sert, sağlam ve sadedir. Alt kürk gözükmez. Bacaklardaki tüyler daha uzundur. Rengi sitahtır ve kırmızı kahverengi lekeler gözlerde, yanaklarda, burunda, boyunda, göğüste, eklemlerde ve kuyurk altında görülmektedir. 

Resim 

Rottweiler orta ve büyük boyutlarda, iri yapılı bir köpektir. Ne çok ağırdır ne çok hafif, ne uzun bacaklıdır ne de yerden bitme. Doğru orantılı, sıkı ve güçlü yapısı büyük bir güç, çeviklik ve dayanıklılık ile sonuca ulaşmasını sağlar (ADRK Rottweiler Standard) 

Rottweiler'lar ne kaba ne de narindir. Göğüs derinliği köpeğin yüksekliğinin neredeyse %50si kadardır. Kemik ve kas kütlesi bu çerçeveyi dengeleyecek yeterlilikte olup, köpeğe sıkı ve güçlü görünümünü vermektedir. (AKC Rottweiler Standard) 


Rottweiler Anatomisi 
Resim 

1 — Nose (Nose-lap); Burun 
2 — Stop ; Stop - Alın burun arasındaki geçiş 
3 — Forehead;Alın 
4 — Inion; Kafatasının tepe noktası 
5 — Cheek (Cheek-bone); Yanak (yanak kemiği) 
6 — Top lip; Üst dudak 
7 — Underjaw; Alt çene 
8 — Ear; Kulak 
9 — Neck (7 cervical vertebrae); Boyun (7 Boyun omuru) 
10 — Withers (8 dorsal vertebrae); Omuz (8 Sırt omuru) 
11 — Back (5 dorsal vertebrae); Sırt (5 sırt omuru) 
12 — Loin (7 lumbar vertebrae); Fileto (bel) ( 7 bel omuru) 
13 — Croup (3 sacral vertebrae); Kuyruk sokumu (3 sakral omuru) 
14 — Tail; Kuyruk 
15 — Sciatic tuber; Siyatik yumrusu 
16 — Forebreast; Ön göğüs 
17 — Rib cage; Kaburga KAfesi 
18 — False ribs; Yalancı kaburgalar (serbest kaburgalar) 
19 — Belly; Göbek 
20 — Inguinal plica; Kasık Katmeri 
21 — Shoulder Blade; Omuz Kemiği 
22 — Shoulder; Omuz 
23 — Elbow; Dirsek 
24 — Forearm; Ön kol 
25 — Pastern; Bukağı 
26 — Forefoot; Ön ayak 
27 — Thigh; Kalça 
28 — Stifle (Knee); Köpeğin incik kemiği ile but arasındaki mafsal (Diz) 
29 — Shin; İncik 
30 — Hock (Ankle); İç Diz (Ayak Bileği) 
31 — Metatarsus; Ayak tarağı 
32 — Hindfoot; Arka ayak

Devamını oku...

0
Rottweiler'ın Kafa Ölçüleri


Rottweiler'ın Kafa Ölçüleri 


Resim 

Kafa Uzunluğu — a + b 

Kafa uzunluğu, kafanın tepe noktasından burunun ucuna kadar olan uzunluktur. 
Erkek köpeklerin kafa uzunluğu yaklaşık 20 cm.dir 
Dişi köpeklerin kafa uzunluğu yaklaşık 18,5 cm. dir. 

Burun Uzunluğu — a 

Burun uzunluğu gözlerin arasındaki çukurdan stop noktasını takiple (alın çizgisinin burun geçişi olan yer) burnun ucuna kadar olan mesafenin ölçülmesiyle bulunur. 
Erkek köpeklerin burun uzunklukları 10,5 cm.dir 
Dişi köpeklerin burun uzunklukları 9,5 cm.dir 

Kafatası bölümlerinin ölçüleri — b 
Kafatası uzunluğu kafatasının tepe noktasından stop çizgisine kadar olan bölüm ölçülerek bulunur. 
Erkek köpeklerde kafatası uzunluğu 15 cm. dir 
Dişi köpeklerde kafatası uzunluğu 13,5 cm. dir 
cranium 

Kafatası Genişliği — c 

Kafatası genişliği alnın en geniş noktasının ile kulakların önündeki elmacık kemiklerinin ortasından ölçülür. 
Erkek köpeklerde kafatası genişliği 16 cm. dir 
Dişi köpeklerde kafatası genişliği 14,5 cm. dir 

Burun genişliği — d 
Burun genişliği stop çizgisinin bitiminden ölçülür. 
Erkek köpeklerde burun genişliği 10 cm. dir 
Dişi köpeklerde burun genişliği 9 cm. dir 

Burun Derinliği — e 
Burun derinliği stop çizgisinin bitiminden ölçülür. 
Erkek köpeklerde burun derinliği 10 cm. dir 
Dişi köpeklerde burun derinliği 9 cm. dir 

Rottweiler'ların Genel Ölçü Birimleri 
Resim 

Vücut Uzunluğu — A 
Vücut uzunluğu sternum'dan (göğüs kemiği) siatik'e kadar olan mesafesidir. Köpeğin yüksekliğini %15'ten fazla aşmamalıdır. 

Erkekler için: 73—76 cm / 29—30 inches. 
Dişiler İçin: 69—71 cm / 27—28 inches. 

Omuz Yüksekliği — B 

Erkekler için: 61—68 cm / 24—27 inches. 
Dişiler için: 56—63 cm / 22—25 inches. 

Göğüs Kafesi Derinliği — C 

Boyut: Göğüs Kafesi derinliği köpeğin yüksekliğinin %50'sinden daha uzun veya kısa olmamalıdır. 

Erkekler için: 33—34 cm / 13—13½ inches. 
Dişiler için: 31—31,5 cm / 12 inches. 

Göğüs Genişliği — D 
Genellikle en dıştaki kaburga kemiklerinin ölçülmesi ile bulunur. 

Erkekler için: 30—31 cm / 12 inches. 
Dişiler için: 27—29 cm / 10½—11½ inches. 

Kaburga Genişliği — E 

Yalancı kaburgaların en belirgin olduğu noktadan ölçülür. Yalancı kaburgalar, göğüs kafesi kemiğine bağlı olmayanlardır. 

Erkekler için:21 cm / 8 inches. 
Dişiler için: 20 cm / 8 inches. 

Kaburga Genişliği — F 

Boyut: Kaburga Kafesi çevresi, köpeğin yüksekliğinin 20 ± 5 cm. fazlasına eşit olmalıdır. Erkeklerde bu ölçü daha büyük olabilir. 

Erkekler için: 81—86 cm / 32—34 inches. 
Dişiler için: 76—83 cm / 30—33 inches.


alıntı: http://www.der-rottweiler.com 
Devamını oku...

Rottweiler Turkiye