8 Şubat 2015 Pazar

0
KÖPEKLERİMİZİN DİŞ SAĞLIĞI BAKIMI



Köpeğimizin dental problem yaşamaması ve sağlıklı dişlere sahip olması için haftada en az bir kez dişlerini fırçalamalıyız. Peki bunu nasıl yapacağız; 

1. Köpekler için özel hazırlanmış diş fırçalarını kullanmamız öneriliyor. Bunlar genellikle uzun saplıdır ve baş kısmı özel açıya sahiptir, ayrıca kılları ekstra yumuşaktır. 

2. Tabi ki gerekli olan ikinci şey diş macunu. KÖPEĞİMİZİN DİŞLERİNİ FIRÇALAMAK İÇİN İNSAN DİŞ MACUNU KULLANMAMALIYIZ. insanlar için hazırlanan macunlarda mevcut olan Florid köpeğimizin mide problemi yaşamasına hatta zehirlenmesine neden olur. Bu tip macunlar, ağızdan suyla tükürülür ama köpeğimiz tükürerek bunu ağzından uzaklaştıramaz ve yutar. Bu nedenle hayvanlar için üretilen özel diş macunlarından edinmemiz gereklidir. 

3. Fırçalama işleminden önce köpeğimizin yanağını elimizle kaldırıp öncelikle parmağımıza sürdüğümüz diş macununu ona tattırabiliriz, parmakla yaptığımız dairesel hareketlere diş fırçasıyla yavaşça diş etini zedelemeden devam edebiliriz. Hızlı ve güç gerektiren uygulamalardan kaçınmalıyız. 

4. Köpeğimizin bu uygulamalara karşı koymaması için dişlerini fırçalamaya yavruyken başlamamız yararlı olur. Böylece bu işleme alışacak ve bize zorluk çıkarmayacaktır. 

Evde dikkat etmemiz gereken bir şey de köpeğimizin, dişlerine zarar verecek, diş etine batacak maddelerden uzak durmasıdır. Sert ve sivri cisimler oynaması için uygun değildir. 

Son olarak, köpeğimizin beslenmesinde kuru mama kullanmamız diş plaklarının oluşumunu belli bir seviyede tutmada yararlı olur. Mama tanelerinin diş ile temas bölgesinde plaklar temizlenir bu amaçla hazırlanmış özel kuru mamalar piyasada bulunmaktadır.Unutmamalıyız ki sürekli olarak tek yönlü beslenen ve yumuşak mamalar yiyen köpekler diş problemlerine çok yatkın olacaktır. 

Köpeğimizin ağız ve diş sağlığını korumak istiyorsak her şeyden önce bilinçli birer hayvan sahibi olmamız gerekli. Köpeğimizin taşıdığı olumsuz belirtileri fark ettiğimizde mutlaka veteriner hekimimize baş vurmalıyız. 

0 yorum:

Rottweiler Turkiye